ChatGPT’nin üretimi, teknoloji dünyası için çok büyük bir yenilikti. Herkesi büyüleyen bu teknolojik gelişmenin akıl yaşı belli oldu. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ChatGPT’yi zihin kuramı testine tabi tuttu. Sonuçları öğrenmek için detaylara gidin ?
Kaynak: https://techxplore.com/news/2023-02-c…
ChatGPT’yi daha önce duymuş olabilirsiniz.
Bilmeyenler için ChatGPT; insan benzeri metinler oluşturmak için yapay zeka kullanan bir sohbet robotudur.
Stanford Üniversitesi’nde bir psikolog olan Michal Kosinski, Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT AI sohbet robotunun birkaç yinelemesini ünlü ‘Zihin Teorisi Testi’ni geçme yeteneği açısından test etti.
Kosinski, yayınladığı makalesinde ChatGPT’nin son sürümünün testi 9 yaşında bir çocuk seviyesinde geçtiğini bulduğunu bildirdi.
ChatGPT ve diğer AI sohbet botları, lise ve üniversite öğrencileri için eksiksiz makaleler yazmak için gelişmiş yeteneklere sahiptir. Chatbot geliştikçe araştırmacılar, belirli yazılım uygulamalarıyla sohbet etmenin bilinmeyen ve görünmeyen bir insanla sohbet etmekten neredeyse ayırt edilemez olduğunu fark ettiler.
Bu tıbbi bulgular, psikoloji alanındaki bazı kişilerin bu uygulamaların hem bireyler hem de toplum üzerindeki etkisini merak etmesine yol açtı. Kosinski ayrıca bu tıbbi sohbet robotlarının zihin teorisi testini geçmeye yakın olup olmadığını merak etti.
Zihin teorisi testi, adından da anlaşılacağı gibi, bir kişinin zihinsel durumunu tanımlamaya veya anlamaya çalışan zihin teorisini test etmek içindir.
Başka bir deyişle, bu test, insanların mevcut bilgilere dayanarak başka bir kişinin zihninde neler olup bittiğini ‘tahmin’ etme yeteneğine sahip olduğunu öne sürüyor. Örneğin, birinin hızının sınırlı olup olmadığını çıkarabilirsiniz, ancak yalnızca yüz ipuçlarına neden olan olaylar hakkında kesin bilgiye sahip olanlar, kişinin kafasında niyetlerini ortaya koyabilir.
Kosinski, ChatGPT’nin 2022’den önce yayınlanan bir sürümünü test etti ve bunun zihin kuramı testlerinde başarısız olduğunu gördü.
Kısa bir süre sonra çıkan versiyonu test etti ve teorik testlerin %70’ini çözebildiğini gördü. Bu kabaca 7 yaşındaki bir çocuğa eşdeğer. Ardından geçen Kasım ayında en son sürümü test etti ve görevlerin %93’ünü çözebileceğini gördü. Bu, 9 yaşındaki bir çocuğun eşdeğeriydi.
Bing chatbot’a ChatGPT yetenekleri ekleyen Microsoft, görünüşe göre bu tür sonuçları fark etti ve ilgili sorgulara bir filtre yerleştirdi.
Bing’in AI chatbot’unun zihin teorisi testini geçip geçemeyeceği sorulduğunda, “Üzgünüm ama bu sohbete devam etmemeyi tercih ediyorum. Hala öğreniyorum, bu nedenle anlayışınız ve sabrınız için teşekkür ederim.” cevabı verir.
haber-hekimhan.xyz