THY’den küresel yazılım sorununa ilişkin açıklama
THY’nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada, “Değerli yolcularımız, küresel çapta yaşanan teknik aksaklık tamamen giderilmiş olup tüm operasyonlarımız normal seyrine dönmüştür. Uçuşlarınızla ilgili tüm işlemlerinizi web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden yapabilirsiniz.” ifadelerine yer verildi.
Küresel yazılım sorunu
Dünya genelinde günün erken saatlerinde hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsasında, Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirilmişti.
Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz, X hesabından yaptığı açıklamada, CrowdStrike’ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını vurgulayarak, “Bu, bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit ve izole edilmiş ve bir düzeltme tanımlanmıştır.” ifadelerini kullanmıştı.
Microsoft 365’ten yapılan açıklamada ise dünya çapındaki birçok işletmeyi etkileyen sorunun altında yatan nedenin düzeltildiği, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğe geri yüklendiği aktarılarak, kalan etkinin hala bazı uygulama ve hizmetlerde sürdüğü belirtilmişti.
ABD merkezli birçok hava yolu şirketinin yazılım sorunundan etkilenmesi nedeniyle yolcular gecikmelerle karşı karşıya kaldı.
Bu kapsamda uçuşları etkilenen hava yolu şirketleri arasında Delta Airlines, United Airlines ve American Airlines gibi firmalar yer aldı. Söz konusu şirketler bazı uçuşlara yeniden başlayacaklarını bildirseler de gecikmeler konusunda uyardı.
Demiryolu şirketi Union Pacific de şirketin ağında “değişken düzeylerde etki” görüldüğünü bildirdi.
ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, CNBC’ye verdiği röportajda, ulaşımdaki gecikmelerin cumartesi gününe kadar düzelmesini beklediğini ifade etti.
Kargo şirketi FedEx’ten yapılan açıklamada, üçüncü taraftan kaynaklanan sorunlar nedeniyle şirketin ağlarında “önemli aksamalar” görüldüğü belirtildi. Teslimatlarda gecikmeler olabileceği aktarılan açıklamada, şirketin sorunun etkilerini hafifletmeye çalıştığı bildirildi.
UPS’den yapılan açıklamada da küresel yazılım sorunu nedeniyle teslimatta gecikme olasılığı olduğu kaydedildi.
DHL de sorunun “sadece çok sınırlı ve yerel bir etkiye” sahip olduğu ve durumun izlendiği ifade edildi.