İnsanlar Neden Güvensizleşir?
Güven eksikliğine ne sebep olur? Küçüklüğünüzden, karşılaştığınız sıkıntılara kadar sizi etkileyecek bir kadro faktörü olması adettendir. Ama bunun arkasındaki manevi nedenleri biliyor muydunuz? Hep birlikte bakalım…
1. İnsanlar neden güven arar?
Öte yandan, insanlar her zaman kaygı ve üzücü duygulardan kaçmak isterler.
2. Aynı anda başkalarından duygusal destek almak da gelecekte sizi kötü etkileyebilir.
3. Sürekli bir ikilem içinde olmak ne demektir?
“Kendini bir ikileme sokmak, hayatın belirsizliğini gönülsüzce kabul etmektir.”
4. Olası bir durumda en kötüsünü düşünmek.
Gelecek endişelerinizi düşünüyor ve kafanızda en kötü senaryoları yazıyorsanız durmalısınız. Bunu hepimiz yapsak da bazı durumlarda gerekli olduğunu unutmamalıyız. Ancak bunu alışkanlık haline getirmek ve ileride yaşanacak korkunç olaylar için hep en kötüsünü düşünmek hem kendinize olan güveninizi azaltacak hem de sizi mızmız bir insan yapacaktır.
5. Geçmişte yaptığınız hatalar için her zaman endişelenir misiniz?
Örnek vermek gerekirse, işte yaptığınız bir hatayı sürekli düşünerek kendinizi yıpratacak sıkıntılar çıkabilir. Yoksa bu hatayı tekrar yapacak mıyım? Tekrar toplum içinde küçük düşürülüp aşağılanmayacağımı görmek için kendini yiyeceksin. Ancak, bu eksikliklerden ders almak değerlidir ve bir dahaki sefere daha dikkatli olabilir. Son olarak, geçmişte takılıp kalırsanız, kendinize olan inancınız ve kaygılarınız ortadan kalkmaz.
6. “Korkmaktan korkuyorsun”
Güveninizi kıran şey korktuğunuz şey değil, o an hissettiğiniz duygulardır. Bu biraz karmaşık gelebilir, bu yüzden bir örnekle pekiştirelim. Örneğin 100 kişinin önünde yapacağınız bir sunumunuz var ve gergin olmanız çok normal. Ama korktuğun şey kimsenin umursamaması ya da cümleleri unutman değil. Gerçek olan kaygı ile gelen duygulardır. Örneğin beyninizde dönen sorular, kalp atışlarınızın hızlanması ve fazla endişelenmenizden kaynaklanır.